Singapore

SWEA Singapore

SWEA

1979 grundades den första SWEA-avdelningen i Kalifornien med syftet att främja svensk kultur och samla alla de svenska kvinnorna i området. Några år senare bildades paraplyorganisationen Swedish Women’s Educational Association International, Inc. för att knyta samman alla de lokala avdelningar som snabbt hade startats. SWEA startade i USA och sedan följde Kanada, men ryktet om SWEA spred sig snabbt och snart tog det fart runtom och avdelningar bildades på många ställen i Europa, Asien, Afrika och Australien. Idag finns SWEA på fem kontinenter och är den största ideella Sverigefrämjande organisation utanför Sveriges gränser. SWEA finns även i Sverige och är där ett stöd för många svenska kvinnor som återvänder hem efter att ha bott utomlands. Föreningens hedersordförande är Prinsessan Christina Fru Magnuson.

 

SWEA logga

 

 

 

 

 

SWEA Singapore

Våren 1988 bjöd Annika Rosell, Barbro Delombre och Nini Unoson-Dahlqvist in svenska kvinnor i Singapore till ett informationsmöte om SWEA. Dessa tre eldsjälar hade tidigare varit medlemmar i olika SWEA-avdelningar runt om i världen och ville nu dela med sig av sina erfarenheter. Samma höst bildades en ny SWEA-avdelning som bestod av både Singapore och Malaysia, avdelningen fick vid starten 50 medlemmar. Den var en av de första avdelningarna utanför USA. Ganska omgående kom den nya avdelningen igång med olika aktiviteter, varav många finns kvar än idag, bland annat Fika på stan, orkidéplockning, High Tea och guidade turer.
Idag är SWEA Singapore en egen avdelning och vi är ca 95 medlemmar. Vi träffas flera gånger varje månad och stärker den svenska gemenskapen i Singapore samtidigt som vi har roligt, utbyter erfarenheter och värnar om vår Svenska kultur.

SWEA Magazine

1991 gav SWEA Singapore och Malaysia ut en gemensam tidning, en tidning om, med och för Sweor där man visade vad avdelningen hade gjort under året som gått. 1992 gav SWEA Singapore ut sin första alldeles egna ”tidning” i form av hophäftade fotostatkopior. Den första självständiga och ”riktiga” tidningen utkom 1993 och sen dess har otaliga Sweor bidragit med fina och inspirerande texter, foton och anteckningar under alla dessa år. SWEA Magazine vann 2013 SWEA Internationals Redaktionspris för bästa tidning.
Idag ges tidningen ut 2 gånger per år, ett våren och ett på hösten i samband med SWEA Singapores Sommarlunch och Jullunch.

Här kan du lyssna på SWEA-poddens avsnitt med Agneta Nilsson, SWEAs grundare.