SWEA Singapore

Högtidsdagar i Singapore

Tack vare Singapores religiösa mångfald finns det ett enormt utbud av festivaler och högtider; en del är nationella helgdagar och andra är det inte. Nedan är ett urval av dessa.

Många av högtidsdagarna byter datum från år till år vilket beror på att de styrs av olika kalendrar. Den kinesiska, islamiska, hinduiska, tamilska eller vår egen gregorianska. Några av dessa kalendrar styrs av månen, andra av solen och några styrs av både månen och solen.

_____________________________________________________________________________
Nyårsdagen 1/1

Enligt tradition skjuts raketer och smällare, och det röda pappret från smällarna anses bringa tur och lycka. På nyårsdagen besöker man mannen släktingar. Dagen efter nyårsdagen besöker man fruns släktingar. Man brukar också sända lyckönskningar till alla man möter som man känner igen men kanske aldrig brukar prata med så ofta.
________________________________________________________________________________

Högtidsdagar Singapore
Kinesiska Nyåret

Den allra viktigaste högtiden för den kinesiska befolkningen i hela världen är det Kinesiska Nyåret. Den är även känd som The Lunar New Year. Denna dag markerar starten för det nya året enligt den kinesiska månkalendern.

Festligheterna startar den första dagen i den första månaden enligt den kinesiska kalendern, vilket i regel infaller under januari/februari. Efter 15 dagar avslutas festivalen med The Lantern Festival.

Enligt legenden levde det i gamla Kina ett människoätande odjur uppe i bergen, Nián, som en gång var 12 månad (vintertid) kom ner för att smaka människokött. Folket kom senare att tro att Nián var känslig mot höga ljud och röd färg, så de började använda fyrverkerier och mycket rött för att hålla besten borta. Sederna kom så att leda fram till det första nyårsfirandet.

På själva nyårsafton träffas släkt för att äta ”reunion dinner” som en start inför de kommande festligheterna. Vanligt under firandet är att gifta par och äldre ger borta röda kuvert, Hong bao, med pengar i till de ogifta. Beloppet bör vara jämnt eftersom udda siffror förknippas med begravning. Dock får summan aldrig blir fyra på grund av att det ordet låter som ordet för död på kinesiska och anses vara mycket otursbringande. Åtta däremot betraktas som ett lyckotal och är ett vanligt förekommande belopp.

Om du är bjuden till kinesiska vänner under den här perioden, ta med ett par mandariner som en symbol för lycka och rikedom. ”Gong Xi Fa Cai” är den traditionella nyårshälsningen och innebär att man önskar lycka och välgång.

Ett besök är Chinatown är ett måste.
________________________________________________________________________________

Good Friday

Högtid som främst observeras bland kristna till minne av korsfästelsen av Jesus Kristus.

_________________________________________________________________________________

Labour Day

”Första maj” är arbetarrörelsens internationella högtidsdag.
_________________________________________________________________________________

Högtidsdagar Singapore_1

Vesak
Vesak Day är den heligaste av buddhistiska högtider som högtidlighåller Buddhas födelse, hans upplysning och hans inträde i Nirvana. Dessa tre händelser skedde i månaden Vesakha. Denna högtid infaller vid den första fullmånen i den fjärde månaden i den kinesiska månkalendern. Datumet varierar från år till år men infaller vanligen i maj månad. Under högtiden är det Buddhas uppvaknande som har den viktigaste betydelsen, eftersom det är då som buddhismen börjar.

I Singapore besöker ett stort antal buddhister de olika templen för en dag av andakt och bön. I templen som ofta är dekorerade med flaggor, ljus (symboliserar att Buddha förde ljus till världen) och blommor mässar de saffransklädda munkarna välsignelser och stänker heligt vatten. För många buddhister innebär den här högtiden att de påminns om Gautamas lära; måttlighet, släppa taget och undvika världsliga begär. Bra ställen att beskåda festligheterna är bl a Buddhist Lodge på River Valley Road och Thai Buddhist Temple på Jalan Bukit Merah.

_________________________________________________________________________________

Singapore flagga'
 
Nationaldagen
Singapore fick officiell suveränitet 9 augusti 1965 vilket senare blev Singapores nationaldag. Denna dag firas med pompa och ståt genom militärparader, flyguppvisningar, flaggviftande, presidenten håller tal och kvällen avslutas med ett fantastiskt fyrverkeri.
__________________________________________________________________________

Hari Raya

Hari Raya Puasa
En stor muslimsk högtid som markerar slutet av den islamiska fastemånaden Ramadan. Många muslimska familjer går till moskéerna för att be och tackar Allah för att han givit dem kraft att hålla ut under fastan. Därefter ber de yngre om förlåtelse från de äldre, vilket anses vara en av det mest betydelsefulla delarna av firandet.

Förberedelserna pågår ungefär en månad i förväg då man renoverar och ordnar i sitt hem för att kunna ta emot släkt och vänner under helgen. Husen är dekorerade med oljelampor, och man välkomnar änglarna som tros besöka jorden under de sju dagar som föregår festivalen. Firandet pågår under en månad, men är koncentrerat till de första tre dagarna.

I Singaporekan man besöka området runt Arab Street, nära Sultan Mosque, där det under kvällstid säljs mat i olika stånd.

Datumet varierar beroende på den islamiska kalendern.
_____________________________________________________________________________

MidAutumn festival

Mid-Autumn Festival (Mooncakefestival, Lantern festival)

Helgen inträffar den 15:e dagen i den åttonde månaden enligt den kinesiska kalendern (september/oktober), när månen är full och lyser som allra klarast.

Det finns många sägner runt festivalen; en berättar om hur kineserna lyckades störta Yuandynastin genom att skicka hemliga meddelanden gömda i bakverk gjorda av mjöl, olja och lotusfrön, sk mooncakes. Legenden lever vidare genom ätandet av dessa kakor, som numera finns i en uppsjö olika smaker.

Nu för tiden samlas kinesiska familjer och vänner ofta för en BBQ ute så man kan beundra den klara månen. Under festivalkvällen tänder barnen lyktor av varierande färg, form och storlek.
________________________________________________________________________________________

Deepavali

Deepavali

eller ”The festival of lights” lyser upp framförallt Little India under en hel månad och är troligen den största hinduiska högtiden. Festivalen som utgör starten för det indiska nyåret infaller, enligt vår solkalender, vanligtvis under oktober/november.

Legenden säger att kungadömet Pradyshapuram styrdes av en illasinnad demon vid namn Narakasura. När Lord Krishna såg hur illa befolkningen blev behandlad beslöt han sig för att förgöra demonen. Den dagen Narakasura dog är den dagen som Deepavali firas – det godas seger över det onda. Men den firas också till minne av Lord Ramas återvändande hem från 14 års exil. Man dekorerar därför sina hem med blommor och huset täcks av ljus. Gudinnan Lakshmi representerar lycka och rikedom och anses välsigna hemmet. Altare byggs till hennes ära i hemmen och man offrar blommor, rökelse och tänder oljelampor till hennes ära.

Förberedelserna pågår i veckor och på själva Deepavali börjar många dagen med att ta ett oljebad för att sedan klä sig i färgsprakande kläder och bege sig till templen. I hemmet tänds oljelampor, dels för att vägleda själar till bortgångna släktingar som hinduerna tror kommer ner till jorden under denna högtid, men även för att tacka gudarna för all lycka, kunskap och rikedom de har mottagit. Familjealtaret smyckas med jasminjirlanger, blommor och det offras sötsaker och frukt.

Under såväl förberedelserna som själva festivalen trängs folk i Little India där tempel och gator smyckas rejält. Vill du känna på Deepavaliyran är Serangoon Road ett bra ställe att besöka eller varför inte Sri Mariamman Temple där hinduerna går över glödande kol för att visa sin hängivenhet?
_______________________________________________________________________________

Hari Raya Haji

En religiös högtid för muslimer och infaller den tionde dagen efter den 12 månaden (enligt den muslimska kalendern). Då hyllas alla hängivna pilgrimer som har genomför vandringen till Mekka. De pilgrimer som genomfört färden kallas ”Haji” (män) och ”Hajjah” (kvinnor).

Dagen firas genom offer av djur i gryningen, för att högtidlighålla att profeten Ibrahim (Abraham) var beredd att offra sin son Ismail som vördnad till Allah, samt med morgonböner i moskén.
Datumet varierar beroende på den Islamiska kalendern.
_______________________________________________________________________________

Christmas Day

Juldagen, den 25 december.
________________________________________________________________________________

Thaipusam

Thaipusam

En hinduisk festival, firad mestadels av indiska tamiler, som tillägnas den hinduiska guden Murugan, Shivas son som besegrade demonen Soorapadman i en häftig strid. Därför är Thaipusam en hyllning till segern över det onda.

Thaipusam inleds med 48 dagars fasta.

Alla hängivna som vill be om en framtida välgång eller omvända tidigare synder kommer att delta i festivalen och pilgrimsfärden mellan två tempel i Little India. Man bär frukt- och blomsteroffer (i gult och orange som var Murugans favoritfärger). För att jaga ut onda demoner eller omvända olycka är det vanligt att bära ett stort tempelliknande konstverk på axlarna (kavadis). Vanligt är att fästa krokar i huden med tyngder på, vilka representerar det som tynger ner dem. Kinder eller tungor genomborrade av mindre spjut är också vanligt förekommande.

Bege dig till Sri Srinivasa Perumal Temple, Serangoon Road i Little India och beskåda förberedelserna och processionen som pågår hela dagen och kvällen.
________________________________________________________________________________

Hungry Ghost Festival

Hungry Ghost Festival
För kineserna är den sjunde månaden (enligt den kinesiska kalendern), augusti/september, den mest ödesdigra då luften är tjock av tradition och vidskepelse. Taoisterna tror att dörrarna till helvetet öppnas och de avlidnas andar frigörs och tillåts fritt ströva omkring på jorden. Det anses bl a otur att gifta sig, genomföra resor, göra större inköp och avsluta stora affärer. Vissa börsexperter hävdar t o m att börsmarknaden är lugnare under den här tiden.

För att blidka de hungriga själarna bränns falska papperspengar i eldtunnor och små såväl som stora rökelser tänds. Dessutom offras kakor, frukt, hela måltider och blommor och utomhus hålls operaföreställningar – allt för att lugna andarna.
________________________________________________________________________________