SWEA Singapore

Nya stipendiet!

SWEA Singapores nya stipendium för utbyte av det svenska språket och kulturen

Vid SWEAs årsmöte i februari godtogs att instifta vårt första stipendium som ska delas ut en gång per år till en enskild person. SWEA Singapore vill i SWEAs anda, främja och stödja svenska språket och den svenska kulturen. Stipendiet kommer att delas ut till en person med singaporiansk bakgrund och som studerar det svenska språket, svensk kultur eller som på annat sätt utmärker sig genom ett genuint och stort intresse för Sverige. Stipendiet bidrar på så sätt till att skapa ett kontaktnät i Sverige och att sprida kunskap och kännedom om Sverige och landets kultur.

Stipendiet består av en vistelse vid den anrika, hemtrevliga folkhögskolan Billströmska på natursköna Tjörn på svenska västkusten. Svenska Institutet anordnar varje sommar där en tre veckor lång internationell språk- och kulturkurs på svenska och där på folkhögskolan kommer att finnas en plats för vår SWEA-stipendiat. Kursen består av dagliga språklektioner, sociala sammankomster, studiebesök, kulturutflykter, musikkvällar och allsång, föredrag om samhälle och politik i Sverige, svensk litteratur och författarbesök, utställningar, med mera.

SWEA Singapore står för kursavgiften, boende med inkluderande helpension, utflykter och aktiviteter. Därutöver bekostas en flygbiljett tur och retur inklusive reseförsäkring samt transport mellan flygplatsen och folkhögskolan. Det totala värdet av stipendiet uppgår till ungefär 20 000 SEK per år.

Vem kan söka stipendiet?

Den sökande

  • ska vara minst 18 år, inte vara svensk medborgare eller medlem i SWEA eller vara anhörig till en SWEA-medlem
  • ska vara studerande och boende i Singapore
  • ska skicka en motivering på svenska om sin anknytning till svenska språket, Sverige och svensk kultur samt hur stipendiet kan bidra till den sökandes framtidsplaner
  • ska även skicka en presentation av sig själv (på antingen svenska eller engelska)
  • förbinder sig att delta i kursen på Billströmska folkhögskolan
  • får själv stå för privata utlägg och fickpengar under resan
  • skickar en rapport i form av text och bild om upplevelsen i Sverige till ansvarig för stipendier inom SWEA Singapore före återresan från Sverige
  • ska göra en muntlig presentation om vistelsen vid ett tillfälle som SWEAs styrelse väljer

Det första stipendiet kommer att delas ut år 2020. Ansökan ska göras senast den 1 november 2019. Första årets stipendiat kommer att meddelas på SWEAs årsmöte i februari 2020.

Mer information hur man ansöker mer specifikt kommer inom kort!