SWEA Singapore

Stort Tack för ett fantastiskt RM!

Illustration: Annelie Olsson Foto: Anders Dahl

Illustration: Annelie Olsson Foto: Anders Dahl

Här kommer ett text – och bildsammandrag från våra härliga dagar under RM i Singapore och från den fantastiska efterresan till världsarvstaden Siem Reap i Kambodja.

Ett stort och varmt TACK till er alla Singapore-Sweor som förgyllde våra RM-dagar med er närvaro på dags – och kvällsaktiviteter! Samtidigt vill vi självklart också rikta ett stort och varmt TACK till alla gästande Sweor från när och fjärran som hjälpte till att hålla humöret på topp hela tiden!

Inte en endaste lugn och tråkig stund 🙂

Vi har fått många, berömmande ord från våra SWEA-vänner runt om i världen som hälsade på oss. Titta in i gruppen SWEA Världen på Facebook så ser ni en del upplagda bilder från festligheterna av även andra Sweor.

Klicka på bilderna för större format.

Text och Foto Kerstin Dahl (om inget annat anges)

 

Välkomstdrink på Svenska Residenset med välkomsttal av det svenska ambassadörsparet Håkan och Catharina Jevrell samt av SWEA Singapores ordförande Eveline Sidenvall.

 

Sweor från flera världsdelar och länder utanför Svenska Residenset i Singapore

 

Färden gick sedan mot East Coast där vi åt den singaporianska nationalrätten Chilli Crab på Jumbo Seafood Centre. Kladdigt – Kryddstarkt(!) – Gott!

 

Under fredagen ordnades en Asian Heritage Trail med besök i Little India – Chinatown  – Arab Street. Singapore är en mångkulturell stad!

 

 

 

Tröttsamt i Chinatown… Zzzz Foto: Annelie Nikou

Dagen avslutades med den traditionella drinken Singapore Sling på anrika Long Bar på Raffles Hotel.

 

På fredagskvällen avnjöts en god italiensk middag på Ristorante Senso i de populära kvarteren runt Club Street.

Lite barhäng i närheten efter middagen för ett gäng kvällspigga damer blev det också.

 

På lördagen träffades alla avdelningsordföranden för ett regionmöte. Mötet förlöpte väl och när hungern tilltog bjöds det på hemlevererad indisk lunch.

Foto: Susanne Larsson

Foto: Susanne Larsson

Region Asiens glada och härliga ordföranden 2016

Region SWEA Asiens glada och härliga ordföranden 2016! Bakre raden från vänster: Ylva Kelly Tokyo, Tina Täck Hongkong, Ann Michel Seoul, Chatarina Brady Perth, Pia Ridström Kuala Lumpur. främre raden från vänster: Eveline Sidenvall Singapore, Anna Centerman SWEA Asien, Maria Stevenberg Melbourne, Monica Nilsson Bangkok och Susanne Larsson Beijing.

Vi andra som inte behövde vara med på mötet hade en härlig dag både till sjöss och till fots på land. Först båttur med så kallad Bumboat längs med Singapore River där vi passerade Singapores symbol Merlion – hälften fisk, hälften lejon. Därefter promenad till de två trädgårdsdomerna Flower Dome och Cloud Forest. På vägen passerade vi de stora konstgjorda träden Super Trees.

Eftermiddagen tillbringades på Peranakan Muséet. Peranakan är en blandkultur som kom till av sjöfarare för några hundra år sedan. De kom hit med monsunvindarna, blev kvar tills vinden vänt, tog sig en lokal fru och skapade sin egen rika kultur som är en blandning från flera länder. Eftersom undertecknad gick på SWEA Asiens årsmöte finns tyvärr inga bilder från muséet.

På kvällen intogs Restaurant Coastes på Sentosa av ett helt gäng svenska discodrottningar. En god buffé först och sedan var dansen i full gång – barfota i sanden!

Detta var sista gemensamma kvällen för RM i Singapore 2016. På återseende nästa år då det är dags för VM i Perth, Australien! 🙂

************************************************************************************************

Men det var inte sista kvällen för de 17 äventyrslystna Sweor som bestämt sig för att åka med på efterresan till Siem Reap i Kambodja. Tidigt, tidigt på söndagsmorgonen strålade vi samman på Changi Airport för gemensam färd till grannlandet i norr.

 

Sedan började ett fullspäckat och äventyrligt program!

Ett otroligt intressant besök på denna silkesfarm där vi fick se hela tillverkningen från början till slut. Flinka fingrar och stor noggrannhet. Siden har tillverkats i Kambodja sedan 1300-talet och Khmersiden anses vara bland det vackraste i Sydostasien.

Efter en god och efterlängtad lunch kom vi till hotellet och kunde checka in. Strax efter vad det dags för nästa studiebesök på Chantier D´Ecole – en hantverksskola där man lär ut traditionellt khmerhantverk. Även här mästerverk och precision av högsta mått.

“Dra, dra min gamla oxe, så mycket du förmår…” Evert Taubes “Oxdragarsång” skulle passat bra att sjunga denna förmiddag. Två och två fick vi åka ox-kärra dragen av två oxar och en förare på kuskplatsen genom byn Roulos. Skumpig väg och vacker natur och med mycket enkla bostadshus efter vägen.

Sedan ut på sjön. Med båt färdades vi på sjön Tonlé Sap – Sydostasiens största sjö. Här bor innevånarna i hus som antingen flyter på en flotte eller är byggda på pålar i vattnet. Vi stannar en stund i byn Kampong Pluk där vi besöker en skola med lyckligt lottade barn som får gå i skola. Vi hade användbara gåvor med oss i form av skrivmaterial. Även inköpta ryggsäckar delades ut till de mest behövande barnen. Lyckan över en alldeles ny skolväska går inte att ta miste på…

Marknadsbesök. Här finns allt – både vanliga och ovanliga matprodukter.

Vi besökte även en ovanlig cirkusföreställning – Cirkus Phare. Phare är ett program som startades för att ge arbete åt mindre priviligierade ungdomar, samtidigt stödjer de den kambodjanska kulturen. Genom dans, akrobatik, teater och musik berättar de kambodjanska historier. Tyvärr inga bilder från föreställningen.

 

Som kom dagen för resans höjdpunkt. Se solen gå upp bakom det stora världsarvet, templet Angkor Wat. Vi var inte ensamma denna tidiga morgon. Folk fullkomligen vallfärdar hit varje morgon för att få se dessa mäktiga 900-åriga byggnader spegla sig i sjön framför vid solens uppgång. Visst är det vackert och mäktigt.kambodjas-stolthet-angkor-wat-i-soluppgangen-kl-6-00

Resten av dagen gick i templens tecken. Med chaufför och tuk-tuks åkte vi mellan de olika tempelområdena. Angkor Thom är den största av tempelstäderna. I tempelstaden Ta Prom fascinerades vi över hur växtligheten trängt in och vuxit sig fast i ruinerna.

Vår sista dag i Siem Reap. En del av oss lite mer äventyrliga upplevde “Flight of the Gibbons”  – en lång zipline genom djungeln i tempelområdet. De andra besökte en studio där man tillverkar figurer till skuggteater – Shadow Puppet Master och var även till Nationalmuséet. Lunch åt vi på Restaurang Marum, där gatubarn och utsatta ungdomar får en chans till undervisning i matlagning och servering.

en-del-av-oss-njot-av-massage-pa-bodia-spa-innan-det-var-dags-for-aterresa

Lite uppvärmande fottvätt och fotmassage innan kroppen får sitt.

Innan bussen gick mot flygplatsen kunde de som ville njuta av kambodjansk massage på Bodia Spa och under avkoppling minnas allt fantastiskt vi varit med om på denna resa.

Jag är övertygad om att alla som var med på denna efterresa till Kambodja är mer än nöjda över alla upplevelser den innehöll. TACK till er alla som också deltog på den och gav den en extra krydda med sin närvaro.

Ett stort TACK även till Kristina Gärdin Forssell som hjälpte oss med arrangemanget av dessa RM-dagar och som även var med på resan.

 

Kerstin Dahl Webbansvarig SWEA Singapore